Saturday 28 November 2020

SPIRULINA KEBAIKAN UNTUK KESIHATAN

Spirulina dikenali sebagai ‘makanan terunggul’ atau ‘superfood’. Satu pengiktirafan yang hebat untuk satu jenis makanan.

Spirulina dihasilkan dari kelompok algae biru-hijau yang membiak secara semulajadi di dalam tasik tropikal yang bersih. Tasik yang penuh dengan algae ini biasanya juga mempunyai warna biru-hijau pekat yang sangat cantik. Terdapat juga spirulina yang dibiakkan dalam kolam dan tasik buatan manusia untuk tujuan ternakan.

Penggunaan spirulina terawal yang dikenalpasti bermula pada kurun ke 16 di mana ianya digunakan sebagai makanan harian oleh puak Aztec di Amerika Selatan (kini Mexico).

Apabila para saintis Barat menemui semula spirulina di sekitar tahun 1960-an, ianya mula dikaji secara terperinci di mana khasiat dan kebaikan spirulina terhadap kesihatan tubuh manusia dan haiwan makin dikenalpasti.

Spirulina yang telah dikeringkan mengandungi 60 hingga 70 peratus zat protein. Selain itu, ianya juga merupakan sumber amino asid yang lengkap.

Zat lain yang terkandung dalam spirulina adalah kalsium, zat besi, magnesium, vitamin A, E dan K. Dari sini kita dapat lihat bahawa spirulina lebih berkesan dalam membekalkan kita dengan zat tambahan berbanding kebanyakan multivitamin yang dijual di farmasi.

Untuk mereka yang tidak memakan daging (vegetarian atau vegan), spirulina adalah makanan tambahan yang sesuai untuk melawan kekurangan zat besi dalam diet harian mereka.

Berikut adalah antara kebaikan spirulina:

Memberi tenaga lebih. Spirulina meningkatkan kadar metabolisma badan kita. Ini akan menyebabkan badan kita membakar bahan makanan dengan lebih cepat.

Mengurangkan keletihan. Kadar metabolisma yang lebih tinggi juga akan menyebabkan badan terasa lebih aktif dan kurang rasa kelesuan.

Mengurangkan berat badan. Dengan kadar zat yang sangat tinggi berbanding jumlah kalori, ia dapat membantu anda mengurangkan jumlah makanan sambil mengekalkan jumlah zat.

Menguatkan sistem imunisasi badan. Oleh kerana spirulina membantu penjanaan semula sel badan, ia berkesan dalam mempercepatkan penyembuhan luka dan mencegah jangkitan kuman.

Membantu penghadaman makanan. Senang dihadam kerana sel spirulina tidak mempunyai lapisan luaran yang tebal. Di samping itu, ia membantu untuk mengekalkan kandungan bakteria sihat yang hidup dalam usus kita.

Menapis toksin dalam badan. Ia mempunyai kandungan klorofil yang tinggi. Klorofil merupakan satu agen nyahtoksin yang sangat berkesan.

Antioksidan. Di dalam proses badan kita menukarkan makanan menjadi tenaga, ia akan menghasilkan bahan sampingan yang dipanggil radikal bebas. Dalam jumlah yang banyak, radikal bebas boleh menyebabkan keradangan kepada bahagian dalam tubuh kita. Antioksidan dapat melawan agen radikal bebas dan mencegah keradangan.

Membantu kesihatan mata. Ia mengandungi 10 kali ganda Vitamin A per gram berbanding lobak.

Kaya dengan kepelbagaian nutrisi dalam nisbah yang seimbang. Badan manusia memerlukan lebih daripada 60 jenis zat nutrien dari pemakanan harian untuk berfungsi secara optimum. Kekurangan salah satu zat nutrien mungkin akan menghadkan penyerapan zat nutrien penting lain. Dalam jangka panjang, ini akan menyebabkan ceraian rantaian nutrisi dalam badan.

Spirulina organik kaya dengan 5 nutrisi utama seperti: protein, karbohidrat, asid lemak perlu, vitamin dan mineral serta lain-lain zat nutrien.

Ia juga mempunyai nisbah zat nutrien perlu yang seimbang untuk memaksimumkan penyerapan, menjadikannya salah satu suplemen yang paling seimbang dan lengkap di pasaran kini.

Nutrien berkepekatan tinggi. Spirulina Organik bukan sahaja mengandungi nutrien yang berbagai-bagai, ia juga mempunyai 6 nutrien komprehensif utama.

Alkali sepenuhnya. Keadaan badan yang beralkali mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan selular. Justeru, kita perlu mengambil lebih banyak makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan susu. Tetapi tahukah anda bahawa spirulina organik merupakan salah sejenis makanan yang paling beralkali?

Sumber protein yang tinggi dan lengkap. Spirulina organik mempunyai kandungan protein tertinggi berbanding makanan lain iaitu setinggi 70%. Spirulina organik juga merupakan sumber protein yang paling senang dicerna, yakni 12 kali lebih banyak protein boleh guna berbanding daging.

Tambahan pula, kandungan proteinnya sangat lengkap dengan 8 jenis asid amino perlu dan berbeza sekali dengan makanan lain berasaskan tumbuhan yang kekurangan satu atau lebih asid amino tertentu. Ianya juga bebas daripada kolesterol, hormon pertumbuhan, antibiotik dan lemak tepu.

Amat senang dicerna dan diserap. Sebagai sejenis makanan sel tunggal dengan dinding sel yang lembut (membran nipis) yang diperbuat daripada gula kompleks, enzim dan protein,

Spirulina organik amat senang dicerna dan diserap berbanding sayur-sayuran, buah-buahan dan alga serta klorela. Ciri-ciri ini membuatkan spirulina organik amat sesuai untuk individu yang mempunyai masalah pencernaan yang tidak baik seperti kanak-kanak dan warga emas.

Spirulina adalah antara makanan sampingan kesihatan yang paling popular di muka bumi. Malah ianya juga digunakan sebagai makanan tambahan di dalam industri akuakultur, akuarium dan penternakan ayam.

Cara Pengambilan Spirulina.

- Spirulina boleh didapati dalam bentuk serbuk yang boleh dicampur dengan jus, salad, aiskrim dan lain-lain jenis makanan. Apabila dicampur spirulina, warna makanan anda akan menjadi biru kehijauan.

- Tablet atau pil merupakan salah satu cara mudah untuk mengambil spirulina. Ianya boleh dimakan terus dan mempunyai rasa seakan kuaci.

- Anda juga boleh mendapatkan spirulina dalam bentuk larutan jus yang lazat.

KEBAIKAN KHASIAT SPIRULINA:
- Memberi tenaga lebih.
- Mengurangkan keletihan.
- Mengurangkan berat badan.
- Menguatkan sistem imunisasi badan.
- Membantu penghadaman makanan.
- Menyokong fungsi jantung, limpa dan buah pinggang.
- Menapis toksin dalam badan.
- Antioksidan.
- Mengawal keseimbangan kadar pH dalam badan
- Membantu kesihatan mata.
- Amat senang dicerna dan diserap.
- Sumber protein yang tinggi dan lengkap.
- Bersifat alkali.
- Nutrien berkepekatan tinggi.
- Kaya dengan kepelbagaian nutrisi.
 
Kami ada menjual spirulina dalam bentuk biji secara dalam talian. Mudah, cepat dan murah.

 

No comments:

Post a Comment