Etak
atau etok. Banyak budak muda sudah tidak kenal etak. Duhulu kebanyakan sungai
di Kelantan banyak terdapat etak.
Jadi
tidak hairan jika etak digemari ramai di Kelantan. Namun, kini etak sukar
ditemui lagi. Sungai di Kelantan tidak lagi dijumpai etak atau kalau adapun
kuantitinya amat sedikit. Puncanya disebabkan pencemaran air.
Kalau
ada etak dijual di Kelantan, itu yang dibawa dari luar Kelantan. Tidak tahulah mengapa penduduk di negeri lain kurang minat terhadap etak sehingga bekalannya berlebihan dan boleh dihantar ke Kelantan..
Etak adalah sejenis hidupan cengkerang. Ia sesuai dijadikan menu hidangan
harian serta dijadikan snek ketika bersantai bersama keluarga dan rakan.
Menu
etok terkenal di Kelantan ialah etak salai. Rasa etak salai sangat enak. Sekarang ini ada macam-macam rasa etak selai. Ada perisa pedas, manis, tom yam, keju dan sebagainya.
Penggemar
etak salai sanggup membelinya biarpun harganya kini semakin mahal dan sukar
ditemui.
Etok menjadi identiti rakyat Kelantan. Pernah dahulu di Pasir Mas terdapat
deretan gerai khusus untuk menjual etak yang cukup terkenal.
Cara membuat etak salai sangat ringkas kerana hanya melibatkan proses menggaul
etak bersama rempah terdiri bawang putih, garam, jintan, serai, ajinomoto dan
halia, sebelum disalai selama 15 hingga 30 minit dan kemudian sedia dimakan.
Etak disalai untuk mempercepatkan 'masak' sebelum dimakan. Kaedah lain
penyediaan etak untuk dimakan ialah dijemur di panas terik selama beberapa
hari.
Rasa masim dan rempah memang menyelerakan. Kepada mereka boleh pernah
menikmati rasa etok salai dicadangkan mencubanya. Pasti anda terpikat dan akan
meminatinya.
No comments:
Post a Comment