Thursday, 5 January 2023

SAMBUTAN TAHUN BAHARU CINA TIDAK ‘SAH’ TANPA LOKAM

 
Sambutan Tahun Baharu Cina penuh dengan tradis dan kepercayaan. Salah satu tradisi dan kepercayaan orang Cina ketika sambutan Tahun Baharu Cina ialah keberadaan limau mandarin atau di Malaysia ia turut dikenali dengan nama lokam atau lukan.
 
Beberapa minggu sebelum sambutan Tahun Baharu Cina, pasar raya dan pusat perniagaan mula dipenuhi dengan kotak lokam.
 
Lokam adalah salah satu jenis atau varieti limau mandarin. Dengan kata lain, tidak semua limau mandarin boleh dipanggil lokam.
 
Namun, dalam istilah umum kerana kuantiti lokam paling banyak di pasaran, maka ada yang menamakan semua limau mandarin sebagai lokam. Lokam diimport dari negara China.
 
Pun begitu, individu yang mahir dengan varieti limau mandarin akan menyebutnya dengan nama yang tepat.
 
Nama varieti lain limau mandarin ialah ponkan, swetow, mikan, emperor tangerines, dekopon dan banyak lagi. 
 
Lokam bukan sahaja sedap dimakan kaya dengan khasiat, ada mengatakan bahawa ‘benang-benang putih’ pada lokam boleh jadi ubat.
 
Salah satu petua untuk memilih lokam yang manis ialah dengan memerhatikan atau melihat pada lekuk pusaran pada bahagian buntut atau bawahnya.
 
Semakin berkerutu dan berkedut ke dalam, maka itu tanda rasanya manis.

No comments:

Post a Comment