Jika di Selangor ada Sate Kajang, di
Kelantan pula terkenal dengan Sate Baung. Nama Sate Baung adalah mengambil nama
tempat ia mula diperkenalkan iaitu Kampung Baung. Kampung Baung terletak di
Daerah Panji, Jajahan Kota Bharu. Kampung Baung diambil dari nama sebatang
sungai yang merentasi kampung tersebut iaitu Sungai Baung.
Sate Baung terkenal di negeri Kelantan kerana
keenakan kuah serta dagingnya yang empuk, menjadikan ia juadah istimewa, yang
wajib dinikmati pada hari pertama sambutan Aidilfitri di Kelantan.
Keenakannya membuatkan ia bukan saja
terkenal di Kelantan, malah pernah diterbangkan ke Jepun, Australia dan New
Zealand, demi memenuhi cita rasa pelanggan setia.
Sate Baung boleh dihantar merentasi
sempadan negeri dan negara kerana daging dan kuahnya mampu bertahan sehingga
tiga minggu, selepas dibakar hingga masak dan disimpan secara sejuk beku.
Jenama Sate Baung bukan terhad kepada satu
pengeluar sahaja, tetapi kini sudah menjadi satu jenama umum yang digunakan
oleh banyak pengusaha sate di Kampung Baung dan tempat-tempat lain di seluruh
Kelantan.
Sate Baung paling mendapat sambutan pada
setiap sambutan Aidilfitri dan Aidiladha sehingga tempahan perlu dibuat awal.
Pengusaha sate sudah membuat persediaan untuk memenuhi tempahan dua atau
sebulan sebelum tarikh diperlukan.
Jenama Sate Baung mula dikenali sejak lebih
20 tahun lalu. Sejak ia semakin dikenali biarpun diusahakan oleh beberapa
individu berlainan. Mereka mengekalkan identiti Sate Baung, terutama cita rasa
dan kualiti.
No comments:
Post a Comment