Di Kelantan gula-gula dipanggil coklat.
Sesuatu yang manis dan berbentuk seperti gula-gula akan dikenali sebagai coklat.
Satu jenama coklat terkenal di Kelantan ialah coklat nise.
Coklat nise dianggap sebagai manisan tradisional.
Kalau ditanya mereka yang berumur 70 tahun ke atas, mereka akan memberi tahu telah
atau penah makan coklat nise sejak usia kanak-kanak. Ini bermakna coklat nise
telah sudah “wujud” di Kelantan sejak lebih 50 tahun lalu. Mungkin coklat nise
telah wujud lebih lama dari itu.
Untuk membuat coklat nise tidak sukar.
Resipinya mudah dan tidak memerlukan peralatan khusus. Kalau ada kuali atau
periuk sudah boleh hasilkan coklat nise.
Bahan asas yang perlu disediakan adalah
nise atau gula melaka. Sebab itu ia dikenali coklat nise kerana diperbuat
daripada nise. Bahan lain ialah tepung gandum dan santan.
Cara hendak membuat coklat nise ini amat
mudah. Pertamanya, nise perlu dicairkan di dalam kuali atau periuk. Masukkan gandum dan santan. Kacau
manisan itu sehingga agak pekat. Untuk rasa lebih manis, campurkan dengan gula.
Masukkan kacang tanah goreng yang telah ditumbuk
kasar. Boleh juga dicampur dengan jenis kekacang lain mengikut cita rasa
masing-masing. Biji gajus ditumbuk pun elok juga.
Terus kacau dengan keadaan api yang sederhana
sehingga sebati. Kemudian, coklat nise yang telah likat dimasukkan ke dalam dulang
atau bekas yang telah disapukan majerin untuk mengelak ia melekat,
Apabila sejuk dan keadaan masih belum
mengeras, ambil sedikit dan digentel atau terbentuk seperti coklat. Biasanya dalam
bentuk selindar. Kalau digentel panjang boleh dipotong mengikut ukuran yang
dikehendaki.
Kemudian ambil coklat nise itu untuk dibungkus
atau dibalut dengan kertas warna warni. Guna kertas putih biasa pun boleh.
Untuk mengelak coklat nise melekat pada pembungkus, boleh digulingkan atau
disapukan dengan tepung beras pulut.
Siap. Boleh dihidangkan atau dimasukkan ke
dalam bekas kedap udara untuk mengelak ia mencair, terutama yang tidak dimasak
sehingga betul-betul likat. Ia perlu disimpan di dalam bekas kedap udara juga
bertujuan untuk mengelak dikerumuni semut.
No comments:
Post a Comment