Makan colek, antara aktiviti paling popular bagi
masyarakat di Kelantan pada bulan Ramadan. Colek biasanya dimakan selepas umat
Islam selesai menunaikan solat terawih mereka. Makan colek sering
dijadikan program untuk bersama ahli keluarga, sesama rakan, persatuan, NGO dan wadah untuk
pemimpin politik mendekati pengundi.
Kebiasaannya colek mengandungi campuran ayam goreng,
organ-organ dalaman lembu seperti paru-paru, hati, limpa, makanan laut seperti
kerang, sotong, udang, buah-buahan dan sayur-sayuran, serta keropok dan
dicampur dengan sos istimewa.
Colek merupakan hidangan makanan ringan kegemaran
masyarakat di Kelantan setiap kali tibanya bulan puasa. Terdapat banyak
restoran di Kelantan terutama sekitar Kota Bharu menyediakan hidangan colek ini
pada sepanjang bulan Ramadan.
Disebabkan sambutan hangat, banyak restoran yang pada
hari biasa menjual pelbagai jenis makanan harian, akan menukar menu hanya
menjual colek pada bulan Ramadan.
Bahkan, ada restoran yang tidak mendapat sambutan pada
bulan biasa menjadi begitu terkenal pada bulan Ramadan semata-mata kerana colek
hingga tidak cukup ruang untuk memenuhi permintaan pelanggan.
Begitu hebat
sekali sambutan colek di Kelantan yang menjadi satu budaya makan yang paling
unik dan dirindui perantau yang tinggal di luar Kelantan. Mereka akan cuba
kembali ke Kelantan lebih awal bagi memastikan tidak terlepas peluang menyerti
'pesta colek'.
No comments:
Post a Comment