Ketupat adalah nasi atau pulut yang dimasak di
dalam sarang daun kelapa atau palas yang dianyam. Namun terdapat beberapa nama ketupat
mengikut negeri.
Kalau di Kelantan, 'ketupat' lebih merujuk kepada
'ketupat palas' iaitu pulut yang telah masak dimasukkan ke dalam sarung diperbuat daripada daun palas sebelum
direbus semula.
Manakala 'ketupat' yang lebih dikenali di luar
Kelantan pula dipanggil 'ketupat nasi'. Ketupat nasi dihasilkan dengan cara memasukkan
beras ke dalam sarang yang dianyam menggunakan daun puncuk kelapa masih muda dan
kemudian dimasak selama empat hingga enam jam agar betul-betul masak.
Setelah masak, ketupat nasi tidak dibiarkan terus
direndamkan di dalam air. Ia perlu diangkat dan dibiarkan kering.
Pada masa dahulu, ketupat nasi akan disidai di
atas para agar betul-betul kering. Cara itu akan membolehkan ketupat nasi disimpan
lebih lama sehingga seminggu.
Memandangkan ia boleh disimpan lama, ketupat nasi
sering dijadikan bekal untuk perjalanan jauh.
Di tepi pantai udara nyaman
Duduk bersandar di atas kerusi
Beras di dalam sarung dianyam
Itulah makanan ketupat nasi
No comments:
Post a Comment