Sunday, 22 March 2020

KHASIAT KULIT BUAH MANGGIS

Buah manggis (Garcinia mangostana Linn) merupakan jenis buah tropika yang termasuk didalam keluarga Clusiaceae. Buah manggis dikenal dengan sebutan 'Queen fruit' atau ratu buah. Nama lain manggis ialah mesetor, sementah dan semetah. Dalam dialek Kelantan ia disebut setor atau seta.

Isi daging buah manggis berwarna putih dengan tekstur sedikit berserat namun ia adalah agak rangup. Rasanya sangat manis bila cukup masak dan ia menyegarkan disebabkan ia memang mengandungi banyak air.

Buah manggis mendapat sambutan kerana kaya khasiat dan nutrisi. Secara tradisi kulit manggis dilumat dan digunakan untuk merawat penyakit seperti malaria, penyakit kulit dan cirit-birit.  

Kajian moden mendapati manggis amat berkhasiat terutama di bahagian kulit dalam dan biji.  Kajian mendapati kulit buah manggis mengandungi bahan yang dikenali sebagai Xanthone. Kajian berkaitan khasiat manggis telah dilakukan sejak tahun 1970an.

Xanthone adalah sejenis unsur Polifenol yang baru ditemui saintis yang secara biologinya aktif dan secara strukturnya sama seperti bahan  Bioflavanoids.

Unsur ini jarang terdapat dalam keadaan semulajadi dan didapati paling banyak ditemui hanya dalam dua keluarga tanaman seperti Clusiaceae. Terdapat sebanyak 200 jenis bahan xhantones semulajadi yang telah diikenalpasti saintis. Bagaimana pun sekitar 40 jenis sahaja yang terdapat dalam buah manggis.

Bahan Xanthone dan bahan yang serupa dengannya telah terbukti memiliki beberapa manfaat. Ini termasuk anti-inflamasi dan anti-alergi. Ada juga komponen lain dari buah manggis yang memiliki kualiti sebagai bahan ubat termasuk komponen seperti Polisacaride, Sterol, Proanthocyanidins dan Catechin dimana bahan ini selalunya diserap untuk menjaga kesihatan fungsi tubuh.

Di Thailand buah manggis dijemur dan dikeringkan untuk membuat bahan kosmetik seperti syampu, sabun untuk menghaluskan kulit dan mencegah penyakit kulit.

Manggis telah dihasilkan dalam bentuk jus untuk memenuhi permintaan penggemar menikmati keenakan rasanya serta mendapat khasiatnya. Pelbagai masaalah penyakit dapat diatasi dengan minum jus manggis yang asli. 

Khasiat xanthone iaitu bahan aktif dalam buah manggis dapat membantu pelbagai jenis masaalah seperti alergi, resdung, lelah, pelbagai penyakit kulit seperti eczema, gatal-gatal, psoriasis, seborrhea, jangkitan kulat, luka-luka yang biasa pada mulut, melecur, selepas pembedahan, penyakit darah tinggi, kencing manis, lebihan kolesterol , keletihan, kekurangan darah, ulser, gastrik, saluran usus yang bengkak dan insyaallah pelbagai lagi masaalah.

Selain itu, manggis juga mempunyai Cathechins, Polyphenols dan Polisakanida yang berkesan untuk menjadi ejen-antioksida semulajadi dan juga bahan anti-bakteria dan anti-kulat.

Vitamin C, Zat Besi, Niasin, Kalsium, Protein, Serat Fiber, Vitamin B1 & B2 dan lain lain mudah diperolehi secara semulajadi dari pemakanan Manggis.

Kulit manggis mempunyai pewarna/getah yang sukar hilang sekiranya terkena baju. Pigmennya yang keungu-unguan juga telah digunakan sebagai satu bahan pewarna.

No comments:

Post a Comment