Ikan
bekok terkenal di Kelantan. Dikatakan ikan bekok mula diperkenalkan oleh
pengusaha di Geting, Tumpat. Namun, kini pengusaha ikan bekok ada di mana-mana.
Salah satu pengusaha ikan bekok ialah di Kuala Besar, berhampiran dengan Jeti
Kuala Besar yang menjadi tempat persinggahan mereka yang ingin ke pulau-pulau
delta Sungai Kelantan di jajahan Tumpat.
Memandangkan
kawasan kepulauan kini menjadi tumpuan pelancong dengan adanya Pasar Terapung
Sri Tanjung dan Pasar Terapung Pantai Suri, ikan bekok Kuala Besar menjadi
semakin terkenal. Banyak pengunjung tertarik untuk membeli ikan bekok untuk
dibawa pulang.
Harganya
berpatutan kerana terus dari pengusaha. Manakala pembeli boleh memilih sendiri di
para tempat menjemur sama ada ingin yang masih ‘basah’ atau sebaliknya.
Ikan
bekok adalah ikan yang direndam dengan air garam semalaman atau mengikut masa
dikehendaki pembuatnya dan kemudian dijemur selama sehari.
Ikan
dijemur itu tidak kering sepenuhnya, tidak seperti ikan kering. Antara jenis
ikan yang digunakan untuk membuat ikan bekok ialah iakan gelama, ikan konge
atau ikan cencaru dan ikan kerisi.
Ikan
bekok goreng dicicah dengan hirisan bawang besar, cili padi dan cuka untuk
dinikmati dengan nasi panas.
Bagi
memudahkan peminat ikan bekok menikmati menu yang semakin diminati ramai,
semakin banyak kedai makan yang menyediakan menu ikan bekok. Bahkan ada kedai
makan menggunakan nama 'ikan bekok' sebagai tarikan pelanggan.
No comments:
Post a Comment