Penyakit
tulang rapuh (osteoporosis) berlaku apabila ia kehilangan kepadatan seterusnya
mengakibatkannya rapuh dan mudah patah.
Perhatian
perlu diberikan kepada penyakit ini kerana ia adalah penyakit senyap yang tidak
mempunyai tanda jelas apabila menimpa seseorang.
Pesakit
hanya menyedari mengalaminya apabila tulang di rusuk, pinggul, pergelangan
tangan dan tulang belakang menjadi rapuh seterusnya mudah patah.
Faktor
peningkatan usia menyebabkan kepadatan tulang mula berkurangan selain menipis.
Lazimnya,
tulang yang sihat amat padat dan ruangan di antara tulang adalah kecil.
Sebaliknya bagi pesakit tulang rapuh, keadaan ruangan itu besar menjadikan
tulang lemah serta kurang elastik.
Oleh
itu, amalan diet sihat dan seimbang amat penting sebagai pencegahan penyakit
tulang rapuh.
Lima
nutrien penting untuk mencegah penyakit berkenaan.
i.
Kalsium
Nutrien
ini amat penting untuk pembinaan tulang yang kuat. Jumlah pengambilan kalsium
disarankan ialah 800 miligram (mg) setiap hari bagi lelaki dan wanita.
Sumber
kalsium diperoleh daripada produk tenusu seperti keju dan yogurt, ikan,
sayur-sayuran hijau, kekacang serta bijiran.
Perlu
mengambil satu hingga tiga sajian sehari dan makan secara sederhana.
ii.
Vitamin D
Vitamin
D yang mencukupi diperlukan untuk penyerapan kalsium menjadi lebih berkesan.
Sumber
vitamin D diperoleh daripada ikan berlemak seperti salmon, tuna dan sardin
kerana mengandungi kandungan vitamin D yang tinggi.
Jumlah
vitamin D yang perlu diambil setiap hari ialah 5 hingga 10 mikrogram. Golongan
warga emas pula 15 mikrogram.
iii.Protein
Protein
diperlukan untuk kesihatan tulang kerana ia membantu dalam proses pembinaan
tulang.
Banyak
kajian menunjukkan pengambilan protein yang mencukupi dapat membentuk
ketumpatan tulang dengan baik.
Sumber
nutrien ini diperoleh daripada produk tenusu, daging, telur dan soya.
iv.
Fosforus
Peranan
nutrien ini sama seperti kalsium iaitu untuk pembinaan tulang yang kuat dan
sihat.
Nutrien
ini boleh diperoleh daripada pelbagai sumber makanan seperti produk tenusu,
benih labu, kekacang dan produk soya.
v.Sodium
Sodium
yang berlebihan dalam diet boleh menyebabkan kehilangan kalsium daripada badan
melalui air kencing.
Kehilangan
kalsium yang berterusan menyebabkan kerapuhan tulang dan keadaan ini berbahaya.
Oleh
itu, disarankan mengurangkan pengambilan makanan terlalu masin.
No comments:
Post a Comment