Tuesday 1 October 2024

JAMBU AIR BERTIH PUTIH

 
Jambu air memang diminati ramai. Tekstur buah yang mirip tembikai sangat rangup menjadikan ia mudah dimakan biarpun di kalangan kanak-kanak. Isi putih dan ranum berair dengan rasa masam manis. Memang sedap dimakan terus atau dicicih dangan perisa seperti cuka, kicap dan sebagainya.

Jambu air atau disebut jambu nawar dalam dialek Kelantan memang banyak jenis, sama juga dengan banyaknya jenis atau varieti jambu batu.

Salah satu varieti jambu nawar yang ada ialah jenis kecil berwarna putih. Ada yang memanggilnya jambu bertih putih atau jambu nawar putih kecil kerana ukuran saiznya lebih kecil berbanding jambu nawar putih yang berukuran besar.

Nama jambu air bertih digunakan mungkin kerana bentuknya berupa bertih jagung berwarna putih.

Buah yang dihasilkan berupa beri dengan pangkal kecil dan hujung sangat melebar hampir mirip kancing. Bentuknya sama seperti jambu air kancing, kecuali berwarna putih sedangkan jambu kancing berwarna merah muda.

Pokok jambu bertih putih memang lebat berbuah. Ia berbuah hampir sepanjang tahun, tetapi yang betul-betul lebat hanya dua kali setahun.

Bunga-bunga jambu menjambak di hujung ranting (terminal) atau muncul di ketiak daun yang telah gugur (aksial), setiap jambak mempunyai 3-7 kuntum bunga kuning keputihan. 

Tempoh matang buah agak singkat, hanya kira-kira 10 hari dari hari keluar bunga. Kalau tidak segera dikutip, buahnya akan gugur, lebih-lebih lagi jika hari hujan. Ketika hendak memetik juga perlu berhati-hati kerana buahnya mudah gugur hanya disebabkan goyangan pada dahan atau ranting.

Pokok jambu nawar jenis malar hijau dengan ketinggian dua hingga 10 meter. Untuk memudahkan proses memunggut buah, elok ia sentiasa dipangkas agar tidak terus meninggi.
 

No comments:

Post a Comment