Ubi gadong atau dalam bahasa saintifiknya
“Dioscorea hispida” merupakan makanan tradisi rakyat Kelantan zaman dahulu yang
dihidang pada waktu pagi mahupun petang. Ubi gadong dikukus bersama beras pulut
dan dimakan bersama kelapa parut.
Namun, sekarang ini ubi gadong semakin
sukar dijumpai. Ia tidak lagi ditanam atau jika ada yang ditumbuh secara semula
jadi, ia tidak dipedulikan oleh kebanyakan orang. Malah ada yang tidak tahu
tentang ubi gadong. Mereka tidak mengetahui ubi gadong pernah menjadi makanan
kegemaran masyarakat Malayu pada masa dahulu.
Sebenarnya, ubi gadong jenis ubi yang
beracun. Namun, masyarakat dahulu kreatif dan bijak untuk memproses ubi gadong
selamat dimakan. Ia ada kaitan dengan sumber makanan dahulu yang agak terhad,
terutama mereka tinggal di pedalaman atau pinggir hutan. Bekalan makanan sukar
diperolehi, terutama ketika musim tengkujuh apabila kerja-kerja pertanian sukar
dilakukan dan banyak yang mengalami kerosakan ditenggelami air.
Ubi gadung dikatakan berasal dari India
tetapi tersebar luas ke Asia Tenggara di kawasan hutan sekunder, belukar dan
turut ditanam di kawasan taman.
Ubi gadong jenis tumbuhan lasak yang apabila tumbuh sukar utuk mati biarpun dalam pelbagai keadaan cuaca. Ubi gadung boleh hidup bertahun lamanya dan amat sukar untuk mati. Ia dikategorikan sebagai tumbuhan liar yang hidup menjalar dan memanjat serta boleh memanjang hingga 20 meter dengan batangnya yang berduri.
Ubi gadong merupakan sejenis ubi yang eksotik di negara kita. Ia mungkin menjadi salah satu sumber karbohidrat suatu ketika dahulu, namun kini ubi gadong kian dilupakan.
Cara pemerosesan ubi gadong untuk membuang komponen sianida dalam kumpulan alkaloidnya ialah dengan cara direndam di dalam air untuk tempoh masa tertentu, sekurang-kurangnya tiga hari.
Ubi gadong yang telah dipotong kecil dimasukkan ke dalam guni gandung atau guni yang jenis telap air dan kemudian direndam di dalam air untuk proses membuang racun (discorina) sebelum boleh dimakan atau digunakan sebagai ubatan.
Air rembesan dari ubi gadong berbau busuk dan beracun itu menyebabkan hidupan air akan menjauhkan diri. Untuk cepat hilang racun ia perlu diletakkan di tempat air mengalir.
Satu cara untuk mengetahui bahawa ubi gadong sudah selamat dimakan ialah akan ada anak-anak ikan berada berhampiran dengan guni. Bahkan, anak-anak ikan akan mematuk-matuk bahagian guni untuk mendapatkan ubi gadong yang berada di dalam.
Apabila diangkat dari tempat rendaman, ia
perlu dicuci dengan air bersih berkali-kali untuk memastikan racun yang ada
terkeluar atau hilang sepenuhnya.
Ubi gadung yang telah diproses ditanak
dengan pulut dimakan bersama kelapa muda parut yang disalut sedikit garam dan
gula. Rasanya enak dan menyelerakan biarpun ada sedikit bau ‘busuk’. Sebenarnya
bau busuk itulah yang menjadikan atau membangkitkan selera.
Kesukaran untuk mendapatkan ubi gadong dan
proses membuang racun yang perlu dilakukan dengan betul-betul menyebabkan semakin
banyak orang tidak menyukainya. Meraka memilih sumber makanan lain yang lebih
mudah diperoleh dan selamat dimakan.
Pun begitu, mereka yang pernah makan ubi gadong pasti akan terkenang tentang keenakan dan keunikan makan ubi gadong. Sebab itu, jika ada orang menjual ubi gadong yang telah siap dimasak, ia laku dan tidak mencukupi bekalan.
Ekstrak daripada ubi ini telah digunakan
sebagai salah satu ramuan dalam penghasilan racun bagi masyarakat tradisional
Melayu dalam menuba ikan dan mengawal makhluk perosak bagi penanaman padi.
Selain itu ia turut digunakan oleh pengamal ilmu hitam dalam ramuan santau atau
sihir.
Ubi gadung dikatakan berasal dari India tetapi tersebar luas ke Asia Tenggara di kawasan hutan sekunder, belukar dan turut ditanam di kawasan taman.
Ubi gadong jenis tumbuhan lasak yang apabila tumbuh sukar utuk mati biarpun dalam pelbagai keadaan cuaca. Ubi gadung boleh hidup bertahun lamanya dan amat sukar untuk mati. Ia dikategorikan sebagai tumbuhan liar yang hidup menjalar dan memanjat serta boleh memanjang hingga 20 meter dengan batangnya yang berduri.
Ubi gadong merupakan sejenis ubi yang eksotik di negara kita. Ia mungkin menjadi salah satu sumber karbohidrat suatu ketika dahulu, namun kini ubi gadong kian dilupakan.
Cara pemerosesan ubi gadong untuk membuang komponen sianida dalam kumpulan alkaloidnya ialah dengan cara direndam di dalam air untuk tempoh masa tertentu, sekurang-kurangnya tiga hari.
Ubi gadong yang telah dipotong kecil dimasukkan ke dalam guni gandung atau guni yang jenis telap air dan kemudian direndam di dalam air untuk proses membuang racun (discorina) sebelum boleh dimakan atau digunakan sebagai ubatan.
Air rembesan dari ubi gadong berbau busuk dan beracun itu menyebabkan hidupan air akan menjauhkan diri. Untuk cepat hilang racun ia perlu diletakkan di tempat air mengalir.
Satu cara untuk mengetahui bahawa ubi gadong sudah selamat dimakan ialah akan ada anak-anak ikan berada berhampiran dengan guni. Bahkan, anak-anak ikan akan mematuk-matuk bahagian guni untuk mendapatkan ubi gadong yang berada di dalam.
Pun begitu, mereka yang pernah makan ubi gadong pasti akan terkenang tentang keenakan dan keunikan makan ubi gadong. Sebab itu, jika ada orang menjual ubi gadong yang telah siap dimasak, ia laku dan tidak mencukupi bekalan.
Ubi gadung dikatakan berasal dari India tetapi tersebar luas ke Asia Tenggara di kawasan hutan sekunder, belukar dan turut ditanam di kawasan taman.
No comments:
Post a Comment