Pokok markisa ini terdapat di kebanyakan
negara-negara tropika dan sub-tropika terutama di Australia, India, Kenya, New
Zealand dan Hawaii.
Dua varieti yang biasa ditanam untuk tujuan komersial
ialah markisa berkulit warna kuning (Passiflora edulis f.flvicarpa) dan buah
markisa berkulit warna ungu (Passiflora edulis sim).
Varieti kuning didapati lebih sesuai ditanam
di Malaysia kerana boleh mengeluarkan hasil yang lebih tinggi berbanding
varieti ungu.
Varieti kuning ini telah dibawa ke Malaysia
dari Australia dan Hawai pada tahun 1960an.
Di Malaysia, markisa dari varieti kuning mula
menghasilkan buah dalam jangka masa 5-6 bulan selepas tempoh penanaman dan
jangka hayat pokok adalah lebih kurang 3 tahun.
Faktor tanah memainkan peranan penting, iaitu
markisa kurang menggemari tanah bertakung air. Pembajaan juga penting bagi
menjamin pokok ini berbuah.
Baja foliar umpamanya menjadikan pokok tumbuh
merimbun dan berdaun lebat. Bagi memastikan ia berbunga dan berbuah, pokok
mesti diberi baja yang meggalakkan pembungaan dan penghasilan buah.
Pokok markisa menghasilkan bunga yang menarik
berwarna putih dan ungu. Untuk menjadi buah, bunga itu perlukan proses pendebungan.
Buah markisa matang 74 hari selepas pendebunga.
Buah markisa berbentuk bulat dengan kulit
licin berkilat berwarna hijau dan bertukar kepada kuning atau ungu apabila
masak mengikut varieti.
Buahnya yang rasa sedikit masam dan manis
boleh dimakan begitu sahaja ataupun dijadikan minuman.
Buah markisa boleh didapati sepanjang tahun
tetapi puncak pengeluarannya ialah di antara bulan Disember hingga Januari dan
Julai hingga Ogos.
Buah markisa ungu sesuai dimakan mentah
manakala buah markisa kuning pula sesuai digunakan untuk penghasilan jus. Pulpa
markisa boleh dijadikan jem, agar-agar, perasa ataupun campuran kepada yoghurt
dan aiskrim.
Selain mempunyai citarasa dan aroma yang
unik, jus markisa merupakan sumber yang
kaya dengan pro-vitamin A, vitaman C, niasin, dan riboflavin. Ia boleh
dijadikan komponen untuk minuman sirap, kek, roti dan susu. Kulit buah markisa
pula boleh dijadikan makanan ternakan.
No comments:
Post a Comment