Buah manggis (Garcinia
mangostana) mendapat sambutan kerana kaya khasiat dan nutrisi. Secara tradisi kulit manggis dilumat dan digunakan untuk merawat penyakit seperti malaria, TB, penyakit kulit, cirit-birit dan dysentry. Kajian moden mendapati manggis amat berkhasiat terutama di bahagian kulit dalam dan biji.
Di Thailand buah manggis dijemur dan dikeringkan untuk membuat bahan kosmetik seperti syampu, sabun untuk menghaluskan kulit dan mencegah penyakit kulit.
Di Thailand buah manggis dijemur dan dikeringkan untuk membuat bahan kosmetik seperti syampu, sabun untuk menghaluskan kulit dan mencegah penyakit kulit.
Bahan aktif XANTHONE dalam buah manggis mempunyai khasiat amat menakjubkan, terutama di bahagian dalam kulit dan biji. Kajian berkaitan khasiat manggis telah dilakukan sejak tahun 1970an.
Manggis telah dihasilkan dalam bentuk jus untuk memenuhi permintaan penggemar menikmati keenakan rasanya serta mendapat khasiatnya. Pelbagai
masaalah penyakit dapat diatasi dengan minum jus manggis yang asli.
Khasiat xanthone iaitu bahan aktif dalam
buah manggis dapat membantu pelbagai jenis masaalah seperti alergi, resdung,
lelah, pelbagai penyakit kulit seperti eczema, gatal-gatal, psoriasis,
seborrhea, jangkitan kulat, luka-luka yang biasa pada mulut, melecur, selepas
pembedahan, penyakit darah tinggi, kencing manis, lebihan kolesterol ,
keletihan, kekurangan darah, ulser, gastrik, saluran usus yang bengkak dan
insyaallah pelbagai lagi masaalah.
Selain itu, manggis juga mempunyai Cathechins, Polyphenols dan Polisakanida yang berkesan untuk menjadi ejen-antioksida semulajadi dan juga bahan anti-bakteria dan anti-kulat.
Selain itu, manggis juga mempunyai Cathechins, Polyphenols dan Polisakanida yang berkesan untuk menjadi ejen-antioksida semulajadi dan juga bahan anti-bakteria dan anti-kulat.
Vitamin C, Zat Besi, Niasin, Kalsium, Protein, Serat Fiber,
Vitamin B1 & B2 dan lain lain mudah diperolehi secara semulajadi dari
pemakanan Manggis.
Kulit manggis mempunyai pewarna/getah yang sukar hilang
sekiranya terkena baju.Pigmennya yang keungu-unguan juga telah digunakan
sebagai satu bahan pewarna.
Buah manggis mempunyai kulit tebal yang tidak boleh dimakan
dan mempunyai isi yang putih dan manis. Kulit manggis mempunyai pewarna/getah
yang sukar hilang sekiranya terkena baju.
Kulit manggis mempunya Tanin, Resin, dan Crystallizable
Mangostine (C20H22O5., membentuk sisik kuning keemasan, tanpa rasa, cair pada
190° C. (374° F.), mudah larut dalam alkohol atau ether/ ester, tidak larut
dalam air. Sulingan asas lead acetate boleh dihasilkan dari larutan alkoholnya.
Pelarutannya dalam alkali mengurangkan larutan emas dan perak.
Buah manggis mengandungi asid malik menjadikan isinya
berasid. Kandungan getah yang terhasil dari pokoknya telah disiasat pada 1858,
oleh N. Reitler di Makmal Wittstein (Vierteljahresschr. f. prakt. Pharm., Vol.
VII, p. 170), dan didapati mengandungi 88 peratus resin, larut dalam alkohol
atau ether. Penggunaan amonia memisahkannya kepada bahagian resin larut dan
tidak larut. Bagi spesies Garcinia Purpurea, terdapat Kokum butter dalam biji
benihnya sehingga 30 peratus, dan kebanyakannya terdiri dari Tristearin dan
Oleic Glycerides dan Asid Myristic (Jahresb. der Pharm., 1896, p. 71).
Kulit buah manggis agak keras dan dengan garispusat 4-6 cm.
Buah manggis terdiri daripada isi warna putih yang berukur garis pusat 3-5 cm.
Bergantung kepada saiz dan masak, ia mungkin berbiji.
Rasa manggis boleh dibandingkan dengan strawberi putik
dengan rasa-rasa manis limau. Buah manggis jarang dijual di negara Barat
kecuali di kedai runcit Asia. Kulit manggis menghasilkan warna merah, dan amat
sukar ditanggalkan.
Manggis dibuka dengan mengopek bukannya dipotong. Buah manggis dipegang dengan kedua belah tangan, ditekan perlahan-lahan sehingga kulitnya terbelah. Selepas itu, ia mudah untuk membuka dan mengambil isinya.
Walaupun ia sudah tertanam beribu-ribu tahun, buah manggis
tidak dikenali di kebanyakan tempat di dunia. Lazimnya ia ditanam di tenggara
Asia dan tempat lain beriklim tropika, rasanya memang tiada bandingan. Mengandungi
kulit berwarna ungu tua dan memiliki isi berwarna putih yang manis, Saiznya
pula seakan sebiji oren.
Tidak cukup dengan rasa yang enak, buah manggis kaya dengan
xanthone. Seperkara lagi, manggis mengandungi sehingga 5 gram serat.
“Manggis itu berada di kedudukan lebih tinggi dalam kehalusannya, jika bukan segala buah-buahan lain di dunia pun, ia adalah yang terbaik bagi zon tropika. Saya mengaku ia adalah satu kegembiraan apabila merasai nikmatnya di lelangit ketika menjamu manggis.” – David Fairchild , PhD., penjelajah pertanian, ahli botani dan pengarang.
Berikut adalah manfaat buah manggis sesuai dengan kandungan nutrisi di dalamnya yang sangat baik untuk kesihatan:
1. Mengandung Antioksidan
Penelitian ilmiah telah menunjukkan bahwa dalam buah
Manggis mengandung polifenol atau xanthones. Ada dua jenis xanthones dalam buah
manggis gamma dan alpha manggis. Xanthone dan turunannya telah terbukti
memiliki beberapa manfaat, termasuk anti-inflamasi. Xanthone adalah ubat yang berkesan
terhadap berbagai penyakit kardiovaskular. Antioksidan ini memiliki sifat
penyembuhan yang menyembuhkan sel yang rosak oleh radikal bebas, memperlambat
penuaan dan menangkal penyakit. Buah manggis sering digunakan untuk pengobatan
yang bersifat tradisional untuk mencegah penyakit kardiovaskular dan kanser.
2. Kandungan Kalori yang Rendah
Buah ini sangat rendah kalori yaitu 63 kalori per 100 g dan
tidak mengandung lemak jenuh atau kolesterol. Akan tetapi kaya akan serat
makanan yaitu 100 g menyediakan sekitar 13% RDA yang bisa sangat penting bagi
anda yang mempunyai berat badan berlebih untuk menu diet.
3. Kandungan Vitamin C
Buah Manggis mengandung vitamin sekitar 12% RDA per 100g. Kandungannya larut
dalam air dan vitamin C memberikan perlawanan terhadap infeksi, flu dan
menangkal radikal bebas berbahaya. Oleh karena itu mengkonsumsi buah-buahan
yang kaya vitamin C sangat penting untuk melawan beberapa penyakit. Bagi
ibu hamil kandungan Folat memiliki peran penting dalam perkembangan janin dan
evolusi sel-sel baru yang tumbuh.
4. Kandungan Nutrisi yang Mampu Melancarkan Peredaran
Darah
Buah Manggis mempunyai peranan dalam mempromosikan
sel darah merah dan mencegah anemia. Hal ini dikarenakan mampu meningkatkan
aliran darah sehingga menyebabkan pelebaran pembuluh darah yang membantu
melindungi kita terhadap penyakit tertentu seperti kolesterol, aterosklerosis,
dan nyeri pada dada yang parah. Selain itu juga dapat mencegah penyakit mata kerana
melakukan peredaran darah yang lancar.
5. Kandungan buah manggis untuk kecantikan
Buah Manggis memiliki sifat antibakteri alami dan juga anti
mikroba yang efektif dalam mengobati berbagai masalah kulit. Bagi anda yang
memiliki masalah dengan jerawat, kulit berminyak, noda kulit, dan kulit yang
kering dapat disembuhkan dengan konsumsi buah manggis. Selain itu Senyawa
santon dalam kulit buah manggis adalah yang tertinggi bila dibandingkan dengan
buah-buahan lainnya. Ini dapat menyembuhkan penyakit kulit, memperbaiki sel
yang rosak dan melindungi tubuh anda. Buah manggis dapat membantu penuaan yang
muncul karena oksidasi. Manggis memiliki antioksidan seperti katekin
(antioksidan yang sama dalam teh hijau). Hal ini membantu dalam melawan radikal
bebas.
No comments:
Post a Comment